torstai 10. huhtikuuta 2014

Erilainen haukikeitto

Hauki on mainio, edullinen, vähärasvainen ja ekologinen vesipeto. Hauki on puolet halvempaa kuin esimerkiksi siika. Toki isoon haukeen kertyy elohopeaa eikä sitä suositella raskaana oleville ja imettäville naisille lainkaan, eikä lapsille, nuorille tai hedelmällisessä iässä oleville kuin kerran pari kuussa. (Lähde:  http://www.evira.fi/portal/51466). Tästä johtuen me syömme sitä melko harvoin mutta eläkkeellä sitten vedellään sitäkin enemmän.

Haukea pidetään aivan turhaan hankalana valmistettavana. Haukifileestä voi leikata pois ruotokohdan eli ns. Anopin palan (oma anoppini on niin mainio, että en kyllä oikein tykkää tuosta ilmaisusta) tästä linkistä löytyy video-ohje miten se tapahtuu:
http://www.hs.fi/videot/1135258062871?kategoria=Uutiset&sivu=1
Itse olen ottanut tavaksi ensin kypsentää kalan ja sitten nyppiä ruodot pois. Ei mikään mahdottoman työläs operaatio ja säästää paljon kalaa. Hauki on niin tiivistä ja jämäkkää lihaa, että se kestää ruotojen nyhtämisen ja moneen kertaan siirtelyn hienosti hajoamatta.

Tässä tulee ohje maukkaaseen haukikeittoon :
Ainekset:
Haukifile n. 500g
2 porkkanaa
Sipuli
Paprika
3 sellerin vartta
8 pientä perunaa
4 dl vettä
Liemikuutio
Loraus paseerattua tomaattia
Basilikaa
Mustapippuria
Paprikajauhetta


Leikkaa haukifile n. 100g annospaloksi. Näin ei tule vedettyä liian suurta annosta (kevyemmän elämän toivossa pyrin kohtuullistamaan annoskokoja). Suolaa palat ja paista öljyssä padan pohjalla.

Ruskistuneet kypsät palat siirretään lautaselle jäähtymään ja pataan heitetään kasvikset, pilkottuna tietenkin.


Ruskistellaan hieman jotta saadaan makua, minkä jälkeen lisätään vesi ja kasvisliemi (voi toki käyttää myös kalalientä tms.) 


Sillä välin kun vihannekset kypsyvät kalasta nyhdetään ruodot. Ruodot tuntuvat siistinä rivinä fileen sisäpuolella (eli ei nahkapuolella) mistä ne voi pinseteillä tai pihdeillä nyppiä pois.
Lopuksi vihannesten sekaan heitetään vähän paseerattua tomaattia, basilikaa, paprikajauhetta ja mustapippuria. Kalafileet päälle, valellaan liemellä ja haudutetaan tovi.


Ja soppa on siinä!


Laitetaan lautaselle ja syödään. Fileen syöntiin tarvitaan haarukka ja liemelle lusikka. Mukavaa vaihtelua peruskeitoille joita lipitetään pelkällä lusikalla!

Hyvää ruokahalua!




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti